Många har spelmissbruk, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Hur ser man tecken på ett spelmissbruk, både när det gäller en själv och andra och hur underlättar man vägen mot hjälp? Tips från en terapeut på området kan du läsa om här.
Vi har tidigare skrivit om nya sätt att upptäcka spelmissbruk, och nu ska det handla om terapeutens tips på området. Spelmissbruk är något som inte bara är jobbigt för den som är har problemen, det är även jobbigt för ens anhöriga.
Tecken på missbruk att vara uppmärksam på
I en artikel från SVT intervjuas terapeuten Bosse som jobbat mot spelmissbruk sedan 2006. Han berättar bland annat att förtecken på folk som håller på att utveckla ett missbruk i spel är att de drar sig undan från umgänge och sociala situationer överlag. Andra tidiga tecken kan också vara att personen i fråga blir mer inne i sig själv och får andra psykiska problem. Tecken som man själv har problem är klassiker som att man har svårt att hålla koll på och passa tider, att man vaknar kl.4 på morgonen framför datorn och att verkligheten på nått vis känns långt borta, då är man påväg att sätta igång besattheten av spel. Även om spelandet inte minskar missbruket, något som Bosse känner igen och tror sig veta orsaken till.
”Idag finns allting tillgängligt i princip, du kan spela bort 100.000 kronor på din telefon. Det tror jag är skillnaden. Du kan smyga mer med ditt spelberoende idag än förr”, säger han till SVT.
Vad kan man göra åt spelproblem
Mycket sitter i viljan hos den som har problemen, men som anhörig måste man ofta tyvärr vara på och påpeka, även om det känns jobbigt. Det är lätt att bli medberoende i situationen. Den som är i riskzonen eller sitter i ett spelmissbruk ha självinsikt och ta situationen på allvar. Det gäller att komma över skammen för att söka hjälp. Spelmissbruk är vanligare än man tror och för att kunna hjälpa måste det upp på ytan.