Se upp för Onecoin

En ny kryptovaluta har gjort entré, Onecoin. Men många varnar för den, och säger att det i själva verket rör sig om ett bedrägeri som liknar pyramidspel.

Även om alla inte vet vad det är, eller hur det fungerar, så har de flesta idag hört talas om Bitcoin, den digitala kryptovalutan som inte är kopplad till någon centralbank. Troligen kommer vi i framtiden att se fler liknande valutor, som kan användas i olika sammanhang, och det kommer också att finnas möjligheter att investera i valutorna, på samma sätt som man idag kan investera i Bitcoin. Än så länge har de kryptovalutor som kommit efter Bitcoin dock kunnat räknas i två kategorier: rena skämt, som Dogecoin, och bedrägerier, som Onecoin.

Den engelska Wikipedia-artikeln om Onecoin (https://en.wikipedia.org/wiki/Onecoin) är ovanligt frispråkig: enligt den är Onecoin en form av bedrägeri som liknar ett pyramidspel eller ponzibedrägeri, alltså ett investeringsbedrägeri där investerarna lovas hög avkastning, och det insatta kapitalet används till utbetalningar som kan hålla igång bedrägeriet. Företaget som driver Onecoin, Onecoin Ltd, har sitt huvudkontor i Bulgarien.

Än så länge har inte företagets verksamhets klassats som brottslig i något land, men i många länder, däribland Sverige, flera andra nordiska länder, och Onecoins hemland Bulgarien, bevakar myndigheterna företaget noggrant.

Vad är Onecoin, och vad är det inte?Kryptovaluta på surfplatta

Onecoins affärsidé är att sälja utbildningsmaterial, som kan kosta mellan 100 och 25 000 euro. Materialet säljs i paket, och till paket hör token som kan användas för att utvinna Onecoin. Det ska finnas servers för skapande av Onecoins på två platser i Bulgarien, och på en plats i Hongkong. En investerare som lyckas rekrytera nya köpare av utbildningspaket får en bonus.

Onecoin Ltd hävdar själva att den produkt de säljer är utbildningsmaterial, men de som deltagit i företagets möten med presumtiva investerare säger att hela samtalet kretsar kring kryptovalutan. Man vill alltså ge sken av att man arbetar på samma sätt som de företag som skapar Bitcoins. Vill man veta mer om hur det arbetet går till rekommenderas den här artikeln, från DN 2015.

Onecoin Ltd marknadsför sig som världens snabbast växande företag, och kommer enligt marknadsföringen att vara större än Bitcoin inom ett år. Man ska dock komma ihåg att Bitcoin inte är kopplat till något företag över huvud taget.

Polisen i Sverige har nu fått upp ögonen för Onecoin, skriver Västgötabladet. Lotteriinspektionen har anmält företaget för brott mot lotterilagen, eftersom man menar att det kan röra sig om kedjebrevsspel. Enligt myndigheten finns det heller inga likheter med Bitcoin, eftersom valutan inte existerar.

Onecoin är störst i Asien, men i Sverige finns, enligt norska Wikipedia, 37 000 personer som har investerat i verksamheten. I oktober 2015 var man huvudsponsor för en konferens som arrangerades av tidskriften The Economist, och där Carl Bildt var en av talarna. Företagets VD, Ruja Ignatova, talade också vid konferensen. 2014 blev hon utsedd till årets kvinnliga företagare i sitt hemland Bulgarien. Hon driver även välgörenhetsstiftelsen One World Foundation, som säger sig vara den största givaren till Seva Canada, en organisation som arbetar mot ögonsjukdomar. Seva har dock förnekat att de samarbetar med One World.